Nevmekan Sahil’den Millet Kıraathanesi’ne, spor tesislerinden bostanlara kadar onlarca proje hayata geçirildi. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar’da adeta küçük bir Avrupa ülkesi çapında hizmet üretiyoruz” dedi.

İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın karşısında, müstesna konumuyla Boğaziçi’nin açılım noktasında bulunan Üsküdar semti, kadim tarihiyle gelecek zamanlara doğru yürüyüşünü sürdürüyor. Bu yürüyüşün son 4 yılında ise Üsküdar’da belediyecilik açısından örnek bir hizmet programı yürütülüyor. Kentsel dönüşüm hamlelerinin yanı sıra semtin ruhuna ve tarihi dokusuna uygun şekilde sosyal, kültürel ve idari alanlarda birçok icraata imza atılıyor. 

 Üsküdar, belediyecilikte önemli bir çıtadır. Yüzlerce icraatınız içinden hangileri bu bağlamda örnek teşkil ediyor sizce?

Üsküdar “AK Belediyecilik”in, Türkiye’nin markalaşmış belediyelerinden biri. Ülkemizde yerel anlamda neredeyse çeyrek asırlık zamanda çok büyük işler başarıldı. Biz de Üsküdar Belediyesi olarak şehircilikten sağlığa, altyapıdan kültüre, eğitimden spora çok büyük çözümler, tesisler, yaklaşımlar ürettik, halkımızın hizmetine sunduk. Tümü Türkiye için örnek projeler. Hızlı bir belediyeyiz. Mesela Bağlarbaşı’nda ilk açtığımız Nevmekan ve yakın zamanda hizmete açtığımız Nevmekan Sahil, Millet Kıraathanesi konseptine çok uygun projeler oldu, tüm İstanbul’un gözbebeği oldular. Keza Valide Sultan Gemisi sıra dışı bir belediyecilik hizmeti oldu. 15 ayda 400 bin insanımızıla boğazda tarih turu yaptık.

 “SPOR DOLU BİR HAYAT ŞART”

10 tane spor tesisi yaptınız, onlarca halı saha yaptınız. Bu bir İstanbul belediyesi adına rekor. Spor sizin için neden bu kadar önemli?

“Spora En Çok Destek Veren Belediye Başkanı’’ ödülü aldık bu yılın başında. Çünkü böyle bir tesisleşme görülmüş değil. Bugün yaşadığımız maddi, manevi birçok sorun sağlıksız bir hayat yüzünden. Hareket etmiyoruz, kötü besleniyoruz, vücudumuzdan gelen alarm zillerini duymak gerek. Hem bireysel hem de toplumsal bazla spor dolu bir hayat şart. Yaptığımız spor tesisleriyle her yaştan insanın spora erişimini kolaylaştırdık. Sporu demokratikleştirdik.

 

10 yıl sonra Üsküdar’ı, İstanbul’u ve Türkiye’yi nerede görüyorsunuz?

Türkiye’den başlayayım. Zira biz onun parçasıyız. Türkiye’den ayrı bir kalkınma çizgisi öngöremeyiz. Türkiye global koordinatlarda çok iyi ivme yakaladı. Gelecekte tarihçiler “Erdoğan Devrimi” diyecekler bu döneme. Yaşarken yazılan tarihe tanık oluyoruz. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve özgüveni güçlenen milletimiz sayesinde 10 yıl sonra çok faklı bir Türkiye olacak. Daha müreffeh, daha güçlü, daha demokratik, daha mutlu bir ülke olacağız. İstanbul ve Üsküdar da doğal olarak bu devrimin bir parçası olacaklar. Üsküdar, fetihten beri önemini yitirmemiş bir şehir. Bu konumunu da hiç kaybetmeyecektir.

 

TURİZME DÖNÜŞTÜRME HEDEFİ

Kültür ve medeniyet şehri Üsküdar sizce yeterince ziyaretçi ağırlıyor mu?

Elbette hayır. Bundan hiçbir zaman tatmin olmayacağız. Hep daha iyisini hedefliyoruz. Üsküdar’ın açığa çıkan değerleri, güzellikleri her geçen gün artıyor. Şehrin kalbindeyiz. Her gün nüfusumuzun 4 katı bir kalabalık gün içinde Üsküdar’dan geçiyor, buraya işi düşüyor. Bunu daha köklü ve nitelikli bir turizme dönüştürmek için çalışıyoruz.

 

Sosyal tesis ve eğitim hizmeti adına bunca yatırım Avrupa’da bir beldede yapılsaydı sizce ses getirir miydi?

Bizim yaptığımız türden bir belediyeciliğin dünyada örneği yok. AK Parti, yerel yönetimde başarı çıtasını çok yukarı çekti. Tüm Türkiye’de belediyelerimiz olağanüstü işler başarıyorlar. Üsküdar’da adeta küçük bir Avrupa ülkesi çapında hizmet üretiyoruz. Herhalde Avrupa’da muadilimiz bir belediye olsaydı, AB bünyesindeki tüm belediyelere burayı ziyaret etme şartı getirirdi. Görün, öğrenin diye.

 ÜSKÜDARLI KALİTELİ HİZMETİN TADINI ALDI

46 yeni park, iki de bostan yaptınız. İnsanların toprakla ve yeşille buluşmasına vesile olan bu yerlerden Üsküdarlılar yeterince faydalanıyor mu?

Üsküdarlılar, kaliteli hizmetin tadını aldılar bir kere. Tüm hizmetlerimizi layıkıyla kullanıyorlar ve sahipleniyorlar. Parklarımız dolu, ha keza bostanlarımız da. Hatta bu bostanların yapımı sırasında bizden bunu beklemeyen muhalif yurttaşlarımız gelip sevinçlerini ayrıca belli etmişlerdi o dönem. Siz hele tamamlandığında Nakkaştepe mesire alanını göreceksiniz. Üsküdarlılar’ın yanında tüm İstanbulluların gözde yerlerinden biri olacak.

DİRİLİŞ POSTASI