İstanbul’un Fethini gören Üsküdar olarak anılır Yahya Kemal şiirinde… Tarihin içinden geçtiği bir İstanbul semtidir. Avrupa ile Asya arasındaki bağlantı yeridir.

Osmanlı zamanında konaklama yeri olarak kullanılan, Anadolu yakasındaki en mühim semttir. Günümüzde de geçmişten kalan tarihi izleri üzerinde taşıyan Üsküdar, birçok mimari yapıya hala ev sahipliği yapmaktadır.


İstanbul Üsküdar’da Gezilecek Yerler
1- Kız Kulesi

Kız Kulesi

 

Eski İstanbul denilince akla gelen fotoğrafların başında gelir Salacak sahili. Üsküdar’ı tarihi yarımadaya bağlayan görsel şölen gibidir. Eğer ki arşivinizde Kız Kulesi fonlu bir fotoğrafınız yoksa İstanbul’lu sayılmazsınız. Üsküdar’ın en güzel sahillerinden birinde minderlerin üzerinde oturup Kız Kulesi‘ni izlerken ince belli bardağınızda çayınızı yudumlayabilir, bir İstanbul vazgeçilmezini arşivinize ekleyebilirsiniz.

İstanbul siluetini tam anlamıyla, buram buram tarih kokan şekliyle yaşamak için Salacak Sahilini görmeden Üsküdar’ı görmüş sayılmazsınız.

Ayrıca Üsküdar dışında İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesini merak ediyorsanız sizi şöyle alalım. Birbirinden güzel yerleri sizler için sıraladık.

2- Mihrimah Sultan Camii

 

Osmanlı tarihinin önemli yapılarındandır. Mimarisindeki imzanın Mimar Sinan’a ait olmasının da verdiği önemden dolayı günümüzde de ziyaret etmek için Üsküdar’a turist çeken bir yapıdır. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızları Mihrimah Sultan’ın adına yaptırdığı Mihrimah Sultan Camii Üsküdar İskele ’sine oldukça yakın bir konumdadır. Adına birçok efsane duyacağınız camiyi yakından görmenizi tavsiye ederiz.

3- Beylerbeyi Sarayı

 

Marmara Denizinin yanı başında tarihi Bizans’a dayanan önemli tarihi saraylardan biri  olan Beylerbeyi Sarayı da Üsküdar sınırlarında yer almaktadır. Oldukça ihtişamlı ve boğaza nazır olan bu saray Osmanlı padişahlarının dinlenme mekanı ve yabancı hükümdar&devlet başkanlarının ağırlanacağı konuk evi olarak düşünülmüş ve buna göre tasarlanmıştır.

4- Fethi Paşa Korusu

 

Geçmişi Osmanlıya dayanan boğaz manzaralı Fethi Paşa Korusu adını Osmanlı paşasından almış. Uzun yıllar boyunca bakımsız bir şekilde kalan koru ve içerisindeki 2 köşk, Paşanın mirasçılarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra yeniden restore edildi. Şu anda sosyal tesis olarak halka açık bir şekilde hizmet vermektedir. Üsküdar’ın tadını çıkarabileceğiniz hem manzaralı hem de fiyat olarak birçok demiz manzaralı mekana göre fiyatları uygun olan bu koruda güzel vakit geçirebilirsiniz.

5- Selimiye Kışlası

İstanbul Boğazı’nın tarihi yapılarından birisi Selimiye Kışlası. Boğaz’da vapur ile Seyehat edenler ya da tekne ile turlayanlar bilirler kışlanın heybetli görüntüsünü. 4 koca kulesi ile hatırlar burayı bilenler. Anadolu yakasında Üsküdar sırtlarında bulunan kışla gece de ayrı bir güzel görünür. Boğazda ışıl ışıl parlar resmen.

6- Çinili Camii

1640 yılında yapımına başlanan caminin inşası 8 yıl sürmüş ve 1648 yılında tamamlanmıştır. Çinili Camii, Sultan 1. Ahmed Han’ın zevcesi, 4. Murad Han’ın ve Sultan İbrahim’in validesi Kösem Mahpeyker Valide Sultan tarafından, külliye şeklinde, aynı zamanda diplomat olan Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılmıştır.

7- Eski Valide Camii ve Külliyesi

Osmanlı zamanında  padişah annelerinin yaptırdığı camilere Valide Camileri denilmektedir. II.Selim’in hanımı, III.Murat’ın annesi Venedikli Nurbanu Valide Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın 94 yaşında yaptığı bu cami aynı zamanda kendisinin son eseridir.

8- Aziz Mahmud Hüdayi Camii ve Külliyesi

Aziz Mahmud Hüdayi Camii 1594 yılıında Mihrimah Sultan ve Vezir-i Azam Rüstem Paşanın kızı Ayşe hanım Sultan tarafından yaptırılmıştır. Cami Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri tekke ve türbe etrafında oluşturulmuş külliyenin içerisindedir. Derviş tekkesine uygun olarak inşa edilen cami son şeklini Sultan Abdulmecit döneminde almıştır.

9- Adile Sultan Sarayı

Adile Sultan Sarayı, muhteşem bir boğaz manzarasına sahiptir. 2007 yılı itibariyle yeniden hizmet vermeye başlayan saray; düğün, mezuniyet, konferans, seminer, çeşitli yemek organizasyonları gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Sarayda bulunan Oval Salon, 500 kişilik kapasiteye sahiptir. Ayrıca sarayda; 200 kişi kapasiteli toplantı salonu, 17 adet seminer salonu (ortalama 40 kişi kapasiteli), sergi ve kokteyl alanları (1.300 metrekarelik bir alan), 1.000 kişilik bahçe kapasitesi ile çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

10- Salacak Sahili

Üsküdar’da bulunan Salacak Sahili, İstanbul’a ziyarete gelen misafirlerin mutlaka uğradıkları, şehir sakinlerinin ise sürekli ziyaret ettikleri, manzarası ile İstanbul’un simgesi olan bir sahildir. İstanbul da gün batımının en güzel yaşandığı, aşıkların el ele dolaştığı sahilde muhteşem bir İstanbul silueti ortaya çıkıyor. Kız Kulesi‘nin ardında, tarihi yarımadada güneşin batışının en güzel izlendiği yerdir.

11- Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Ülkemizdeki ilk ve tek uçurtma müzesi olma özelliğini taşıyan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, Üsküdar Sahili’ne yakın bir konumda yer almaktadır. Boş bir gününüzde özellikle çocuklu aileler için görülmesini tavsiye ettiğimiz bu müze, İstanbul’un merkezi konumunda olduğundan ulaşım yönünden de fazla sıkıntı yaratmayacağını söyleyebiliriz. Birbirinden renkli ve çeşitli uçurtmaları görme şansına sahip olacağınız müzeyi görmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

 

İstanbul Üsküdar’da Neler Yenir?

Üsküdar’da sahil boyu uzanan ve çeşitli ürünler satan satıcılarının lezzetlerinden deneyebilirsiniz. Midye dolma, haşlanmış mısır, kış aylarında sunulan kestane ve daha birçok lezzet sizi beklemekte. Dilerseniz boğaza karşı balık ekmek yeme keyfi de sürmeniz olağandır. Sahil boyunca uzanan kafelerde birbirinden lezzetli yemekler tadabilirsiniz. Ancak bir yeri kesinlikle es geçmemenizi öneriyoruz o da; Filizler Köftecisi. Uzun yıllardır İstanbullulara hizmet veren bu mekan gittiğinizde de göreceğiniz üzere her daim doludur ve köftesinin lezzeti tartışılmazdır. Çok hoş bir manzarada çok hoş bir dekorasyonla enfes köfteler bu mekanda sizi bekliyor.

Nerede, Nasıl gidilir?

Üsküdar’a eğer Avrupa yakasından gelecekseniz Kabataş, Beşiktaş, Eminönü, Karaköy gibi pek çok ilçeden yaklaşık 20 dakikada bir kalkan Şehir Hatları vapurlarını kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer Anadolu yakasında bir yerden geleceksiniz, önce Kadıköy’e gidip daha sonra oradan sıkça kalkan 12 numaralı otobüsler yaklaşık 10-15 dakikalık bir mesafeyle de ulaşmanız mümkündür. Eğer metro kullanacaksanız ise metro hattı üzerinden belirtilen istasyonlarda aktarma yaparak Marmaray’a geçip Üsküdar’a deniz altından çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Üsküdar'da hava durumu
Üsküdar iklimi, İstanbul ikliminden çok büyük bir farklılık göstermez. İklimin bir geçiş ve ılıman iklim olduğunu söyleyebiliriz. Yaz ayları sıcak ve nemli, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçer. Zaman zaman kar yağışı da görülebilir. Yaz aylarının ortalama sıcaklığı 23 derece. Kış aylarının ortalama sıcaklığı ise 5 derece.

Üsküdar'da nereden alışveriş yapılır?

Üsküdar ve çevresinde alışveriş yapabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bunların haricinde eğer hediyelik eşya almak isterseniz gezeceğiniz turistik bölgelerin çevresindeki dükkanlarda, sevdiklerine dilediğiniz hediyeyi satın alabilirsiniz.