1 – Merkezi Konum

İster Batı’ya ister Doğu’ya, Üsküdar, İstanbul coğrafyasının her bölge ve sınırına kara ve deniz yoluyla hızlı ulaşım imkânı sağlayan en merkezi konumunda. İstanbul’un denize en uzun kıyı şeridi olan Üsküdar’dan İstanbul’un en merkezi yerlerine haftanın her günü ulaşım hem kolay hem daha ucuz.

2 – Sağlık Altyapısı ve Tecrübesi

İstanbul’un en köklü hastanelerinden Zeynep Kamil, Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi ve Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere çok sayıda hastanelere sahip. Özel hastanelerin de çok sayıda bulunduğu Üsküdar’da sağlık açısından sunulan hizmet kalitesinin evrensel standart ve kriterlerin altında olmadığını söylemek uygun olur.

3 – Üniversiteler

Tıp ve Hukuk Fakülteleri’yle aktif akademik ve nitelikli bir üniversite olan Marmara Üniversite’sinin yanı sıra özel üniversiteler de var. Üsküdar Üniversitesi, Şehir Üniversitesi ve 29 Mayıs Üniversite’leri de beraberinde Üsküdar’a entelektüel olduğu kadar ekonomik katkı ve dinamizmi de kendiliğinden getiriyor.

4 – Yeme – İçme

Üsküdar’ın yeme içme kültürü son zamanlarda oldukça dikkat çeken bir hızla hem çeşitlilik hem de dünya mutfağından başarılı örnekler anlamında olumlu dengeli bir şekilde gelişiyor. Anadolu mutfağının onlarca yıldır devam eden et ve tencere yemek kültürüne, özellikle son zaman zamanlarda eklenen (balık ve pizza gibi) aşçılığın ve mekan sunum bütünlüğünün olmazsa olmaz olduğu kollarda Üsküdar bir gurme için ihmal edilmesi zor bir kent haline dönüşüyor. Coğrafi avantaj olan denizlere yakın oluşu, her balığı gelir gelmez taze taze sunarak avantaja dönüştüren işletme sahiplerinin kalitesine büyük katkı sağlıyor. Mutfağında standartları yüksek aşçı bulunduran işletmelerin sayısı giderek artarken, Üsküdar’ın geleneksel Türk mutfağını da yaşatan sade, güzide restoranları da hala mevcut.

5 – Trafik

İstanbul trafiğini rahatlatan İstanbul Ulaşımı’nın ana omurgasını oluşturan Marmaray’ın açılmasından sonra Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro hattıyla birlikte mevcut şehir-içi taşıma sorunlarına uzun vadeli bir çözüm, yolculuk süresinin kısaltılması ve konforun arttırılması, trafik gürültüsünün azaltılmasının yanı sıra trafik kazaları sebebiyle yaşanan sıkıntıların azalması düşünüldüğünde benzer şehirlere kıyasla artık daha kolay, kısa ve az yorucu olması yadsınamaz bir gerçek.

6 – Kent Estetiği

Üsküdar bu yönden hem şanslı hem de şansız. Tarihi yapıların çok olması kent estetiği açısından Üsküdar’ı şanslı kılarken konut bakımından Üsküdar evlerinin çok eski olması ve iç kısıma yani yukarılara doğru denizden uzaklaştıkça artan çarpık yapılaşmanın getirdiği hızlı, aceleci ve uyumsuz bir yapılaşmanın sonucunda ortaya çıkan kaldırımları dar, parkları işlevsiz, görüntüleri zevksiz bu durumun kişide bu semti yaşanmaz kılan yorucu bir etkisi zamanla oluşuyor.

7 – Deniz ve Kıyı Kent Karakteri

Üsküdar’da yaşamayı tercih edenlerin kuşkusuz birinci önceliği ekonomik olsa da deniz kültürüne aşina bir kodlama da yaptığı muhakkak. Salacak’tan başlayıp Kandilli’ye uzanan bir kıyı kenti olmasına rağmen Üsküdar’ın bu bölgelerinde ikamet edenlerin Üsküdar sosyal yaşamında çok aktif oldukları söylenemez. Gerek ekonomik gerekse sosyal yönden boğazın diğer yakasında aktif oldukları bir gerçek. Üsküdar bu yönden daha çok yerli ve yabancı turistlerin sahili kullandığı bir kimlik oluşuyor. Yazları şehir magandalarına yenik düşen Salacak sahil tarafının değerlendirilmesinin vakti geldi de geçiyor.

8 – Sanat ve Kültür

Üsküdar’ı bir tiyatro, konser ve kültür etkinliği açısında merkez saymak oldukça güç. Sanatsal etkinliklerin sergileneceği merkezlerin belediye menşeli olması özel sektörün bu yönden hiç gelişmemiş olması göze çarpıyor. Kültürel manada siyasetin gölgesinde kalan Üsküdar’da her ne kadar köklü bir Musiki Cemiyeti bulunsa da durumu şu an ilgisizlikten pek mutlu bir tablo sergilemiyor. Mütevazi ve orta ölçekte tiyatro ve festivallerin yaşatıldığı Üsküdar için ölçeklerimiz, sağlıklı bir gösterge oluşturmuyor.

9 – Alternatif Yaşam ve Spor Alanları

Sağlıklı nesiller için her kesimin yaşamına dokunmak belediyelerin bir gerçeği olmuş durumda. Çok sayıda tesis projelerinin hayata geçirildiği bir Üsküdar’ın bu yönden şanslı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Üzerine park edilmemiş kaldırımları sahil boyunca bulmak zor olsa da koru alanlarında sabah veya hafta sonlarında uzun yürüyüşler yapabilme şansı bulunuyor. Sahilin Kuzguncuk tarafındaki parklarının sakinliği için Üsküdar’ın en güzel yanı demek abartı olmaz herhalde..

10 – Engelliler İçin Üsküdar

Her bireyin bir engelli adayı olduğunu hatırlatalım ve empati yapalım. Üsküdar kaldırımları engelli olmasak da sizce sıkıntılı değil mi? Gündelik yaşam içerisinde unutulan bu gerçek Üsküdar’ın en göze batan eksik yönü. Doldur boşalt ulaşım trafiğinin merkezi yükünü çeken Üsküdar’ın engelliler açısından alt yapı ve yaşam alanı düşünülmemiş bir semt olduğu söylenebilir.

İskender Albayrak